Honeybees
Honeybees
use nectar to make honey. Nectar is almost 80% water with some complex sugars.
In fact, if you ever pulled a honeysuckle blossom out of its stem, nectar is the
clear liquid that drops from the end of the blossom. Bees get nectar from
flowers like clovers, dandelions, berry bushes, and fruit tree blossoms.
The
first step in making honey begins when field bees fly from flower to flower
collecting the nectar. They use their long, tube-like tongues like straws to
suck the nectar out of the flowers and then they store it in their “honey
stomachs”. Bees actually have two stomachs, their honey stomach which they use
like a nectar backpack and their regular stomach. The honey stomach holds
almost 70 mg of nectar and when full, it weighs almost as much as the bee does.
Honeybees must visit between 100 and 150 flowers in order to fill their honey
stomachs.
The
field bees return to the hive and pass the nectar to other worker bees. These
bees suck the nectar from the honeybee’s stomach through their mouths. These
worker bees chew the nectar for about half an hour. During this time, enzymes
break down the complax sugars in the nectar into simple sugars so that it is
both more digestible for the bees and less likely to be attacked by bacteria
while it is stored within the hive.
The
bees then spread the nectar throughout the honeycombs and water evaporates from
it, making it a thicker syrup. The bees make the nectar dry even faster by
fanning it with their wings. Then, the bees seal off the cell of the honeycomb
with a plug of wax. The honey is stored until it is eaten.
In
one year, a colony of bees eats between 120 and 200 pounds of honey. Can you
imagine how many flowers they have collected the nectar from ?
Translation
Lebah Madu
Lebah
madu menggunakan nektar untuk membuat madu. Hampir 80% nektar adalah air dan
dengan beberapa gula-gula yang kompleks. Faktanya jika kamu pernah mendengar
ditariknya sari bunga yang keluar dari batang, nectar adalah cairan putih yaitu
tetesan dari tampuk (dasar) bunga. Lebah mendapatkan nektar dari bunga-bunga
seperti tanaman yang berbunga 3 / 4 kelopak, Dandelion, pohon beri, dan pohon
yang berbunga serta berbuah.
Langkah
pertama dalam membuat madu bermula ketika lebah ladang terbang dari bunga ke
bunga untuk mengumpulkan nektar. Mereka menggunakan lidah mereka yang panjang
seperti pipa, seperti sedotan untuk mengisap nektar yang keluar dari
bunga-bunga dan kemudian mereka menyimpannya diperut mereka. Lebah-lebah
sebenarnya memiliki dua perut, yang mana perut madu mereka yang mereka
gunakan seperti kantong belakang (ransel) nektar dan perut mereka yang biasa.
Perut madu bisa menampung hampir 70 mg nektar dan ketika penuh, beratnya hampir
sama seperti lebah. Lebah madu harus mengunjungi antara 100 dan 150 bunga-bunga
yang lain untuk memenuhi kantong madu mereka.
Lebah
ladang kembali ke sarang lebah dan meninggalkan nektar bagi lebah-lebah pekerja
lainnya. Lebah-lebah ini mengisap nektar dari kantung lebah madu melalui
mulut-mulut mereka. Lebah-lebah pekerja ini mengunyah nektar selama setengah
jam. Selama waktu ini, enzim memecahkan gula kompleks dalam nektar menjadi gula
sederhana sehingga lebih mudah dicerna baik untuk lebah dan lebih kecil
kemungkinannya untuk diserang oleh bakteri ketika sedang disimpan dalam sarang.
Lebah
kemudian menyebarkan nektar keseluruh sarang dan air menguap dari itu, membuatnya
menjadi sirup yang kental (tebal). Lebah membuat nektar kering lebih cepat
dengan cara mengipasinya dengan sayap mereka. Kemudian, lebah menutup sel
sarang lebah dengan kayu penyumbat berlapis lilin. Madu disimpan sampai siap
dimakan.
Dalam
setahun, sekumpulan lebah-lebah memakan antara 120 dan 200 ponds madu. Dapatkah
kamu bayangkan berapa banyak bunga-bunga yang mereka kumpulkan dari nektar ?
No comments:
Post a Comment