Saturday 28 February 2015

contoh teks explanation

Honeybees
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT3Ao6qIan4Ne0fz0gVESNZUJY9o45E0qwwKDHMS1sGILLk0IH4UQ
            Honeybees use nectar to make honey. Nectar is almost 80% water with some complex sugars. In fact, if you ever pulled a honeysuckle blossom out of its stem, nectar is the clear liquid that drops from the end of the blossom. Bees get nectar from flowers like clovers, dandelions, berry bushes, and fruit tree blossoms.
            The first step in making honey begins when field bees fly from flower to flower collecting the nectar. They use their long, tube-like tongues like straws to suck the nectar out of the flowers and then they store it in their “honey stomachs”. Bees actually have two stomachs, their honey stomach which they use like a nectar backpack and their regular stomach. The honey stomach holds almost 70 mg of nectar and when full, it weighs almost as much as the bee does. Honeybees must visit between 100 and 150 flowers in order to fill their honey stomachs.
            The field bees return to the hive and pass the nectar to other worker bees. These bees suck the nectar from the honeybee’s stomach through their mouths. These worker bees chew the nectar for about half an hour. During this time, enzymes break down the complax sugars in the nectar into simple sugars so that it is both more digestible for the bees and less likely to be attacked by bacteria while it is stored within the hive.
            The bees then spread the nectar throughout the honeycombs and water evaporates from it, making it a thicker syrup. The bees make the nectar dry even faster by fanning it with their wings. Then, the bees seal off the cell of the honeycomb with a plug of wax. The honey is stored until it is eaten.
            In one year, a colony of bees eats between 120 and 200 pounds of honey. Can you imagine how many flowers they have collected the nectar from ?



Translation
Lebah Madu
            Lebah madu menggunakan nektar untuk membuat madu. Hampir 80% nektar adalah air dan dengan beberapa gula-gula yang kompleks. Faktanya jika kamu pernah mendengar ditariknya sari bunga yang keluar dari batang, nectar adalah cairan putih yaitu tetesan dari tampuk (dasar) bunga. Lebah mendapatkan nektar dari bunga-bunga seperti tanaman yang berbunga 3 / 4 kelopak, Dandelion, pohon beri, dan pohon yang berbunga serta berbuah.
            Langkah pertama dalam membuat madu bermula ketika lebah ladang terbang dari bunga ke bunga untuk mengumpulkan nektar. Mereka menggunakan lidah mereka yang panjang seperti pipa, seperti sedotan untuk mengisap nektar yang keluar dari bunga-bunga dan kemudian mereka menyimpannya diperut mereka. Lebah-lebah sebenarnya memiliki dua perut,  yang mana perut madu mereka yang mereka gunakan seperti kantong belakang (ransel) nektar dan perut mereka yang biasa. Perut madu bisa menampung hampir 70 mg nektar dan ketika penuh, beratnya hampir sama seperti lebah. Lebah madu harus mengunjungi antara 100 dan 150 bunga-bunga yang lain untuk memenuhi kantong madu mereka.
            Lebah ladang kembali ke sarang lebah dan meninggalkan nektar bagi lebah-lebah pekerja lainnya. Lebah-lebah ini mengisap nektar dari kantung lebah madu melalui mulut-mulut mereka. Lebah-lebah pekerja ini mengunyah nektar selama setengah jam. Selama waktu ini, enzim memecahkan gula kompleks dalam nektar menjadi gula sederhana sehingga lebih mudah dicerna baik untuk lebah dan lebih kecil kemungkinannya untuk diserang oleh bakteri ketika sedang disimpan dalam sarang.
            Lebah kemudian menyebarkan nektar keseluruh sarang dan air menguap dari itu, membuatnya menjadi sirup yang kental (tebal). Lebah membuat nektar kering lebih cepat dengan cara mengipasinya dengan sayap mereka. Kemudian, lebah menutup sel sarang lebah dengan kayu penyumbat berlapis lilin. Madu disimpan sampai siap dimakan. 
            Dalam setahun, sekumpulan lebah-lebah memakan antara 120 dan 200 ponds madu. Dapatkah kamu bayangkan berapa banyak bunga-bunga yang mereka kumpulkan dari nektar ?




No comments:

Post a Comment